Scroll Top
Το Μικρό Μουσείο Εκπαίδευσης Βουτύρου
Το μικρό Μουσείο Εκπαίδευσης Βουτύρου

Η ιστορία της Εκπαίδευσης στο Νομό Ευρυτανίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του νομού συνυφασμένο με την κοινωνική και πολιτιστική πορεία του.

Υλικό μέχρι πρότινος ανεξερεύνητο και αναξιοποίητο, κλεισμένο ερμητικά στα συρτάρια και τα ντουλάπια των αρχείων των κλειστών σχολείων, μας αποκαλύπτει την πορεία που έχει χαραχθεί με αγώνες και αγωνίες πολλών γενεών, σε χρόνια μαρτυρικά φτώχειας αγαθών και ανέχειας ελευθεριών και ευκαιριών για παιδιά που μάχονταν για την κατάκτηση της γνώσης μέσα από εμπόδια ανυπέρβλητα και συνθήκες αντίξοες.

Το 2009 στο κτίριο όπου για χρόνια λειτουργούσε το Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείου του Βουτύρο, δημιουργείται πλέον Το Μικρό Μουσείο Εκπαίδευσης. Ένας μουσειακός χώρος που λειτουργεί όχι απλά ως εκθετήριο αλλά ως ζωντανό κύτταρο εκπαιδευτικής και πολιτισμικής δράσης, έρευνας και τεκμηρίωσης .

Το μικρό μουσείο είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο, επισκέψιμο από μαθητικές ομάδες του νομού και όχι μόνο. Μπορεί να στεγάσει εκδηλώσεις μνήμης και συναντήσεις συμμαθητών που αποφοίτησαν από το καθένα από αυτά, εκδηλώσεις αναβίωσης εθίμων, εργαστήρια οικοτεχνίας, παραδοσιακών παιχνιδιών ακόμα και μνημείων προφορικής παράδοσης όπως παραμένουν οι μύθοι, οι θρύλοι, τα νανουρίσματα και τα παραμύθια.

Στόχος του Μικρού Μουσείου Εκπαίδευσης Βουτύρου ήταν και παραμένει, να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο εκπαιδευτικής έρευνας και τεκμηρίωσης στο νομό μας, με παράλληλες δράσεις όπως:

 

  • Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των βαθμίδων που περιλαμβάνουν Πρόγραμμα περιβαλλοντικής και κοινωνικής διερμηνείας της περιοχής και της ευρύτερης κοινότητας καθώς και Πρόγραμμα Αναβίωσης  Παραδοσιακών Παιχνιδιών.
  • Διοργάνωση εκθέσεων, ημερίδων, βιβλιοπαρουσιάσεων που σχετίζονται με θέματα εκπαίδευσης.
  • Διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων και σεμιναρίων με κυρίαρχο στόχο τη διαπολιτισμική και τη δια βιου εκπαίδευση, επιτακτικό αίτημα των καιρών μας.

Το Μουσείο με το σύγχρονο ρόλο του οφείλει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, να συνεργάζεται με τα σχολεία (τυπική και άτυπη εκπαίδευση) και να δραστηριοποιεί την τοπική κοινωνία στη σύνδεση πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Σκοποί του μουσειακού και εκπαιδευτικού χώρου είναι:

 

  • Η διάσωση του εκπαιδευτικού υλικού που τεκμηριώνει την ιστορία της Ελληνικής Εκπαίδευσης από τις αρχές του 20ου αιώνα ως σήμερα.
  • Η συντήρηση του εκπαιδευτικού και αρχειακού υλικού και τη δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησής του από κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή.
  • Η σχολιασμένη μελλοντικά έκδοση της ιστορίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ευρυτανία.
  • Μεμονωμένες αρχειακές εκδόσεις.
  • Διοργάνωση και στέγαση εκθέσεων, εκδηλώσεων και εργαστηρίων ανάδειξης των ιστορικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών του Ευρυτανικού χώρου και πολιτισμού.
  • Προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία σε συνεργασία με όλα τα σχολεία του Δήμου Καρπενησίου και έχουν τύχει της βράβευσης με Αριστείο Καινοτομίας στην Εκπαίδευση από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας το 2011.

Το κουδούνι σίγασε,  άραγε για πάντα;

 
 
Βασιλική  Παν.  Λάππα 
Εκπαιδευτικός, Δασοπόνος