Τα μουσεία του Δήμου παρουσιάζουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τα επιτεύγματα της ευρύτερης περιοχής στην τοπική κοινωνία και τον επισκέπτη μέσα από αξιόλογα εκθέματα και ενός σημαντικού αρχειακού υλικού. Χώροι που αναδεικνύουν την ταυτότητα του τόπου και την αυθεντική σημασία των αντικειμένων, κατασκευάζοντας παράλληλα αξίες. Με δραστηριότητες και εκθέσεις που εμπνέουν, προωθούν όχι μόνο τον πολιτισμό αλλά και τα έθιμα του τόπου.
Τα Μουσεία του Δήμου Καρπενησίου σας προσκαλούν να τα ανακαλύψετε, να τα ερευνήσετε και τα εξερευνήσετε.
Επισκεφτείτε το ιστορικό, διατηρητέο μνημείο που λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες και μάθετε για την πρώτη εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση των Ελλήνων που έλαβε χώρα εδώ.
Γνωρίστε την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του Μεγάλου Χωριού μέσα από τα πλούσια εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου του Μεγάλου Χωριού.
Θαυμάστε την πολιτισμική παραγωγή των Μικροχωριτών στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού.
Ταξιδέψτε στον χρόνο και στη μνήμη στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Δομνίστας.
Πάρτε μαθήματα ορειβασίας, χιονοδρομίας και διαβίωσης στο βουνό στο πρωτοποριακό και μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Βουνού Καρπενησίου.
Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας
Ένα πρωτότυπο διαδραστικό Μουσείο στο Καρπενήσι, έχει αναλάβει τον ρόλο να παρουσιάσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας. Με βιωματικό τρόπο, υλοποιώντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία της περιοχής, από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια, όχι μόνο με τη μόνιμη έκθεσή του, αλλά και με τις διαδραστικές εφαρμογές του.
Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, αναπτύσσεται σε 6 αίθουσες με δυο από αυτές να είναι ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες προβολών.
Διαθέτει επίσης και οπτικοακουστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν παρά να καθιστούν το Μουσείο έναν ζωντανό οργανισμό.
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων
Το ιστορικό, πετρόχτιστο, διατηρητέο μνημείο λειτουργούσε κάποτε ως σχολείο. Πέρασε στην ιστορία όταν τον Μάιο του 1944 η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, η λεγόμενη κυβέρνηση των βουνών, πραγματοποιεί την πρώτη εθνοσυνέλευση για την εθνική αντίσταση. Με συμμετοχή 176 Εθνοσυμβούλων από όλη την Ελλάδα εγκρίθηκε εκεί το ψήφισμα αλλά και βροντερή αλήθεια ότι “ Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό“. Στον προαύλιο χώρο υπάρχει μνημείο να θυμίζει την ιστορική αυτή ημέρα. Στο ισόγειο του μουσείου λειτουργεί βιβλιοθήκη με αξιόλογη συλλογή συγγραμμάτων ενώ στον πάνω όροφο βρίσκεται έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από τον φωτογράφο της αντίστασης Σπύρο Μελετζή, που απεικονίζει την διαδικασία της ιστορικής εθνοσυνέλευσης αλλά και άλλες εικόνες από την δράση των αγωνιστών. Στο μουσείο θα δείτε μεταξύ άλλων τοιχογραφίες ηρώων της αντίστασης αλλά και των ηρώων του 1821, που δημιουργήθηκαν για ιστορικούς και συμβολικούς λόγους.
Το πρώτο και μοναδικό μουσείο βουνού στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από το Καρπενήσι. Στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο κτίριο και έγινε πραγματικότητα χάρη στις δωρεές φίλων και αθλητών που έχουν διακριθεί στην ορειβασία αλλά και σε άλλες δραστηριότητες του βουνού. Εδώ ο επισκέπτης θα μάθει την ιστορία της ορειβασίας και της χιονοδρομίας ενώ παράλληλα μπορεί να θαυμάσει αξιόλογα εκθέματα όπως αντικείμενα από την πρώτη Ελληνική Αποστολή που κατέκτησε την υψηλότερη κορφή του κόσμου. Το Μουσείο έχει δυο ορόφους. Στο ισόγειο θα θαυμάσει κανείς σημαντικά αντικείμενα, θα πληροφορηθεί για διάφορες εναλλακτικές δράσεις, όπως αυτές σε ποτάμια και φαράγγια, αλλά και για τον τρόπο διαβίωσης στο βουνό, ενώ θα απολαύσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στον πρώτο όροφο υπάρχει η δυνατότητα προβολής ταινιών και ντοκιμαντέρ καθώς και δυνατότητα ανάγνωσης.
Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού
Ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό, φιλοξενεί ένα πλούσιο υλικό από εκθέματα μοιρασμένα σε τρία επίπεδα, όλα γενναιόδωρες προσφορές των κατοίκων της περιοχής. Στην αίθουσα του πρώτου επιπέδου μπορείτε να γνωρίσετε τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου αλλά και τον εξοπλισμό τους, καθώς και διάφορα σκεύη καθημερινής χρήσης.
Στο δεύτερο επίπεδο την παράσταση κλέβει το ρολόι από το καμπαναριό του χωριού, που μετρούσε αδιάκοπα τις ώρες από το 1926 ως το 1988. Μαρτυρικά σημάδια του, τα ίχνη από τις σφαίρες των Γερμανών. Ειρωνική συγκυρία αποτελεί ότι ήταν γερμανικής κατασκευής και ίσως και ο λόγος που οι Γερμανοί σταμάτησαν τους πυροβολισμούς στο χωριό μόλις το διαπίστωσαν. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν επίσης μια αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων καθώς δύο αναπαραστάσεις δωματίων Μεγαλοχωρίτικου σπιτικού.
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού
Το Μουσείο έχει βρει στέγη σε κτίριο που λειτουργούσε παλιά ως δημοτικό σχολείο και οι συλλογές πληροφορούν τον επισκέπτη για τη ζωή και τη δράση των Μικροχωριτών και τη συμβολή τους στους αγώνες του Έθνους. Τα εκθέματα είναι ταξινομημένα σε χρονολογική σειρά και περιλαμβάνουν ιστορικά έγγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εικόνες από την κατοχή, το χρονικό της ιστορικής μάχης του Μικρού Χωριού, απομεινάρια από το τυπογραφείο της Εθνικής Αντίστασης, όπως και οικιακό – αγροτικό εξοπλισμό κ.ά. Ανεκτίμητης αξίας είναι τα χειρόγραφα κατοίκων του χωριού, αυθεντικές περιγραφές σε χρόνια όχι μόνο πολέμου αλλά και ειρήνης. Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων προβάλλεται βίντεο-ταινία με σύντομη αναδρομή στις κυριότερες φάσεις εξέλιξης του χωριού. Η βιβλιοθήκη του μουσείου έχει βιβλία Μικροχωριτών, Ευρυτανών καθώς και βιβλία που αναφέρονται στην περιοχή, ενώ στην είσοδο λειτουργεί πωλητήριο. Πλάι από το Λαογραφικό Μουσείο, στον σχολικό κήπο, βρίσκονται οι προτομές του Ιωάννη Ζορμπαλόπουλου, αγωνιστή του 1821 και του Γεώργιου Ε. Παπαδή, πρώτου Μικροχωρίτη δασκάλου.
Φαρμακίδειο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Δομνίστας
Με στόχο τη μελέτη, την προβολή, τη διάσωση και την ανάδειξη της ιστορίας, των τοπικών πολιτιστικών στοιχείων και της λαϊκής παράδοσης της περιοχής, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Δομνίστας, έχει συγκεντρώσει πλούσιο υλικό από εκτιθέμενα αντικείμενα που καθρεφτίζουν ουσιαστικά τον πολιτισμό μέσα από τον οποίο γεννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν.
Ο επισκέπτης εδώ θα θαυμάσει εργαλεία, ακόμα και εργαλεία από επαγγέλματα που εξαφανίστηκαν στη δίνη του χρόνου, τοπικές ενδυμασίες, παιδικά παιχνίδια, πήλινα αγγεία από τον αρχαίο οικισμό Φάντινου Δομνίστας αλλά και ένα σημαντικό φωτογραφικό υλικό.
Το μουσείο στεγάζεται στο ανακαινισμένο Παλιό Δημοτικό Σχολείο.
Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου
Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, σε ένα παραδοσιακό κτίριο και αποτελεί έργο του Συλλόγου Ασπροπυργιωτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» με σκοπό τη διατήρηση και προβολή της τοπικής λαϊκής παράδοσης. Στους δυο ορόφους του αναπτύσσονται χρονολογικά δείγματα οικιακού, αγροτικού, κτηνοτροφικού και πολεμικού εξοπλισμού, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ρουχισμός, κεντήματα αλλά και αυθεντικές φορεσιές των κατοίκων του Ασπρόπυργου. Όλα τα παραπάνω δωρίσθηκαν από μέλη και φίλους του Συλλόγου.
Το μικρό Μουσείο Εκπαίδευσης Βουτύρου
Το 2009 στο κτίριο όπου για χρόνια λειτουργούσε το Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείου του Βουτύρο, δημιουργείται πλέον Το Μικρό Μουσείο Εκπαίδευσης. Ένας μουσειακός χώρος που λειτουργεί όχι απλά ως εκθετήριο αλλά ως ζωντανό κύτταρο εκπαιδευτικής και πολιτισμικής δράσης, έρευνας και τεκμηρίωσης .
Το μικρό μουσείο είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο, επισκέψιμο από μαθητικές ομάδες του νομού και όχι μόνο. Μπορεί να στεγάσει εκδηλώσεις μνήμης και συναντήσεις συμμαθητών που αποφοίτησαν από το καθένα από αυτά, εκδηλώσεις αναβίωσης εθίμων, εργαστήρια οικοτεχνίας, παραδοσιακών παιχνιδιών ακόμα και μνημείων προφορικής παράδοσης όπως παραμένουν οι μύθοι, οι θρύλοι, τα νανουρίσματα και τα παραμύθια.
Στόχος του Μικρού Μουσείου Εκπαίδευσης Βουτύρου ήταν και παραμένει, να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο εκπαιδευτικής έρευνας και τεκμηρίωσης στο νομό μας, με παράλληλες δράσεις