Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας

Ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό, φιλοξενεί ένα πλούσιο υλικό από εκθέματα μοιρασμένα σε τρία επίπεδα, όλα γενναιόδωρες προσφορές των κατοίκων της περιοχής. Στην αίθουσα του πρώτου επιπέδου μπορείτε να γνωρίσετε τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου αλλά και τον εξοπλισμό τους, καθώς και διάφορα σκεύη καθημερινής χρήσης.

Στο δεύτερο επίπεδο την παράσταση κλέβει το ρολόι από το καμπαναριό του χωριού, που μετρούσε αδιάκοπα τις ώρες από το 1926 ως το 1988. Μαρτυρικά σημάδια του, τα ίχνη από τις σφαίρες των Γερμανών. Ειρωνική συγκυρία αποτελεί ότι ήταν γερμανικής κατασκευής και ίσως και ο λόγος που οι Γερμανοί σταμάτησαν τους πυροβολισμούς στο χωριό μόλις το διαπίστωσαν. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν επίσης μια αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων καθώς δύο αναπαραστάσεις δωματίων Μεγαλοχωρίτικου σπιτικού.

Στο τρίτο επίπεδο θα θαυμάσετε τις παραδοσιακές στολές της περιοχής αλλά και κομψοτεχνήματα λαϊκής τέχνης, όπως κεντήματα και υφαντά. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει επίσης και βιβλιοθήκη με περισσότερους από 5000 τίτλους, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα. Ανάμεσα στα εκθέματα συγκινούν οι επιστολές που είχαν στείλει κάτοικοι του χωριού στις οικογένειές τους πριν εκτελεστούν από τους Ιταλούς το 1942.