ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Γαστρονομία - Τοπικά Προϊόντα

Ο τοπικός χαρακτήρας και η αυθεντικότητα των προϊόντων αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για το Καρπενήσι. Η περιοχή είναι πλούσια σε τοπικά προϊόντα που όχι μόνο αποτυπώνουν τη γαστρονομική ταυτότητα του τόπου, αλλά είναι απόλυτα συνυφασμένα με την πολιτισμική ιστορία του, βοηθώντας παράλληλα σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τον επισκέπτη. 

Παράδοση, ιστορία, αγνές πρώτες ύλες και τεχνικές ανακατεύονται καλά και σερβίρονται ζεστά σε όποιον θέλει να γευτεί “Ορεινή Ελλάδα”. Καλή απόλαυση!

 

Σ’ έναν τόπο που είναι ντυμένος από έλατα δεν θα μπορούσε παρά το ελατίσιο μέλι να κυριαρχεί στα προϊόντα παραγωγής, στη διατροφή αλλά και στα πράγματα που πρέπει να αγοράσει κανείς πριν φύγει από το Καρπενήσι.

Στις αγορές σας πρέπει να συμπεριλάβετε επίσης αρωματικά βότανα από τα βουνά της περιοχής αλλά και άγρια μυρωδικά.

Δοκιμάστε το κατίκι ή τσαλαφούτι της περιοχής, το φρέσκο μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα που εξακολουθεί να παράγεται με τρόπο παραδοσιακό.

Όλα όμως τα γαλακτομικά προϊόντα της περιοχής είναι πολύ γευστικά και εξίσου αξιόλογα όπως το παχύ, μυρωδάτο κατσικίσιο βούτυρο και το πλούσιο γιαούρτι.

Θα γευτείτε ποταμίσια πέστροφα στα ταβερνάκια δίπλα από τον Καρπενησιώτη ποταμό. Αλλά και παραδοσιακές πίτες από χειροποίητο φύλλο και ποικιλία γέμισης με αυτή του προσούτο και του λουκάνικου να ξεχωρίζουν. Η περιοχή ξεχωρίζει για τα αλλαντικά της και το προσούτο της είναι διάσημο.

Θα διαπιστώσετε πως η ντόπια κουζίνα συμπεριλαμβάνει πολλά πιάτα με μανιτάρια, καθώς τα δάση είναι πλούσια από αυτά.  

“Μεθύστε” με Μούρο. Το τοπικό τσίπουρο που φτιάχνετε από απόσταγμα μαύρων μούρων.

Οι κρεατοφάγοι θα δοκιμάσουν τοπικές σπεσιαλιτέ από ντόπια κρέατα όπως το χασάπικο, ένα ιδιαίτερο πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας που σιγοψήνεται μέσα σε πήλινο σκεύος στη χόβολη, αγριογούρουνο στιφάδο, αρνάκι στη γάστρα, γίδα βραστή, προβατίνα, χοιρινό με χόρτα τσιτσιριστά και άλλες νοστιμιές μοναδικά μαγειρεμένες και διαφορετικά από χωριό σε χωριό.