ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ένας αυθεντικός τόπος ζωής!

Το Καρπενήσι από μόνο του αλλά και οι εξορμήσεις γύρω από αυτό, σε συνδυασμό με ένα φυσικό τοπίο που συγκλονίζει αποτελούν έναν υπέροχο προορισμό.

Μέσα στο Καρπενήσι θα…

…γευτείτε το αθάνατο νερό από το λιοντάρι της μαρμαρόστρωτης πλατείας και θα ξαποστάσετε κάτω από τον ίσκιο του ξακουσμένου υπεραιωνόβιου πλατάνου της.

…προσκυνήσετε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, με το μικρό ηλιακό ρολόι στο καμπαναριό. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή, ορατή από κάθε σημείο της πόλης και  αποτελεί το πιο ιστορικό μνημείο της.

Η πόλη του Καρπενησίου όμως θα σταθεί η αφορμή  να ανακαλύψετε τη μαγική εικόνα του τόπου.

Επισκεφτείτε το χωριό- έδρα της Ελληνικής Αντίστασης, Κορυσχάδες, αφού εκεί συγκροτήθηκε το συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ. Το κτήριο όπου έγινε το συμβούλιο σήμερα αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, αφού στεγάζει πια το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ανακαλύψτε ένα ένα τα λιθόχτιστα χωριά της Ευρυτανίας που θα σας μαγέψουν με  τη καλαίσθητη εικόνα τους.

Αφήστε την πλανεύτρα φύση της περιοχής να εξομολογηθεί τα μυστικά της και να σας ξεναγήσει στους άγνωστους τόπους της. Θα σας ταξιδέψει από τη Λίμνη των Κρεμαστών και το δάσος της Ευρυτανίας μέχρι «το θαύμα της φύσης», τους καταρράκτες Πάντα Βρέχει, που είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα τοπία της Ευρυτανίας.

Ακολουθήστε το τραγούδι των καταρρακτών στον Κρικελοπόταμο.

Προσκυνήστε στην ξακουστή Μονή Προυσού.

Γιορτάστε το μεγαλείο της φύσης διασχίζοντας το φαράγγι του Βόθωνα, που καταλήγει στον Καρπενησιώτη.

Αναζητήστε τη Μαύρη Σπηλιά, το μέρος που αποτέλεσε το κρησφύγετο των ντόπιων κατά την Τουρκοκρατία. Σήμερα είναι απλώς ένα φυσικό τοπίο έξω από το χωριό του Προυσού, όπου χάρη στο Δήμο έχει δημιουργηθεί ένα σχετικά βατό μονοπάτι που περνάει μέσα από το φαράγγι, στολισμένο ολόγυρα με μικρούς φυσικούς καταρράκτες.

Εμπιστευτείτε το Φραγκιστόρεμα για να βρείτε πολλά μονοπάτια με ορμητήριο την Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα, που απέχουν 41 και 44 χλμ. αντίστοιχα από το Καρπενήσι. Τα γεμάτα ζωή χωριά είναι γνωστά, εκτός από τα μονοπάτια τους και για τους μύλους τους. Οι λάτρεις της πεζοπορίας επιλέγουν εκείνο που συνδέει το Μεγάλο Χωριό με τον Γαύρο. Μια επίσης υπέροχη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το Νέο Μικρό Χωριό και ακολουθεί τον δασικό δρόμο για να καταλήξει στο χωριό Νόστιμο.

Κάντε μία βόλτα στην κοιλάδα του Τρικεριώτη, από το παραδοσιακό χωριό Ασπρόπυργος για να δοκιμάσετε το τσίπουρο που παράγουν οι κάτοικοί του από μούρα και είναι ένα από τα δυνατότερα στη χώρα.

Βιώστε κάτι το υπερφυσικό στο χωριό-φάντασμα Βίνιανη, 33 χλμ. από το Καρπενήσι. Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν μετά το σεισμό του 1966, αφήνοντας πίσω τους ρούχα και πιατικά, που φαίνονται ακόμα μέσα στα ετοιμόρροπα σπίτια, και έχτισαν λίγο παρακάτω την Νέα Βινιάνη. Από το δρόμο που ενώνει τα δύο χωριά ξεκινάει μικρό φαράγγι που καταλήγει στον Ταυρωπό και στο τοξωτό γεφύρι της Βίνιανης.

Δοκιμάστε τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Γευτείτε τους κολοκυθοανθούς αλλά και τη «μουτζωτή», η οποία είναι είδος τυρόπιτας. Πριν φύγετε προμηθευτείτε τα διάσημα αλλαντικά της περιοχής.

Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας
Φαρμακιδειο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Δομνίστας
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού
Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ