ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΔΟΜΙΑΝΩΝ
Μοναστήρι Δομιανών

Σε αυτό τον τόπο που δοξάζεται η σχέση Θεού και ανθρώπου, το Μοναστήρι των Δομιανών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής με πολύτιμη προσφορά στο Έθνος και στην Ορθοδοξία.

Βρίσκεται στην ανατολική άκρη του χωριού Δομιανοί της Ευρυτανίας και αποτελείται από τον Ιερό Ναό, μεγάλα ανώγεια κελιά, μεγάλο προαύλιο χώρο με κυπαρίσσια και το επιβλητικό καμπαναριό  ύψους  18 μέτρων.

…Η παράδοση θέλει  τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της να είχε βρεθεί στα κλαδιά ενός πουρναριού (το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα κοντά στην εκκλησία) καθώς από εκείνο το σημείο εξέπεμπε φως.

Όταν οι κάτοικοι της γειτονικής Βράχας έμαθαν για το θαύμα προσπάθησαν να πάρουν την εικόνα, όμως όσες φορές και αν την πήραν τόσες φορές η εικόνα βρέθηκε ξανά στο ίδιο σημείο. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι των Δομιανών με την σειρά τους έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας για να τη στεγάσουν.

Η ίδρυση της μονής τοποθετείται πιθανότατα κατά τον 16ο αιώνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν πυρπολήθηκε δυο φορές, μία το 1611, επειδή οι μοναχοί έλαβαν μέρος στο επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου Φιλοσόφου, και μία το 1770, στα γεγονότα των Ορλωφικών.

Η είσοδος στο Ναό γίνεται από 3 χαμηλές ξύλινες πόρτες. Η βορινή πόρτα είναι γνωστή σαν «πόρτα του Καραϊσκάκη» γιατί απ’ αυτή μπαινόβγαιναν ο ίδιος και άλλοι πρωτοστάτες του αγώνα την ώρα του κινδύνου.