ΧΩΡΙΑ
Χωριά του Δήμου Καρπενησίου

Στολίδια της χώρας μας, χτισμένα στις πλαγιές περήφανων βουνών, ντυμένα με πράσινο, τα χωριά του Καρπενησίου είναι τα μικρά-μεγάλα διαμάντια της ελληνικής γης.

…Αυθεντικά και φιλόξενα υπόσχονται υπέροχες αναμνήσεις, μοναδικές εμπειρίες στη φύση, παραδοσιακές γεύσεις και την ανάγκη να τα επισκεφτείτε ξανά και ξανά.

Δάση, λίμνες, φαράγγια, μονοπάτια, όμορφα μυστικά και η αβάσταχτη γοητεία της ορεινής Ελλάδας. Σαν αλπικό τοπίο τον χειμώνα, ιδανικά για περιπλανήσεις την άνοιξη, εναλλακτικά το καλοκαίρι και σαγηνευτικά το φθινόπωρο, τα παραμυθένια χωριά του Καρπενησίου σας καλούν να σας μυήσουν στη μαγεία μιας ονειρικής απόδρασης και πολιορκούν μια θέση στη καρδιά σας.

Εξερευνήστε τους ιστορικούς Κορυσχάδες, με την αναλλοίωτη στο χρόνο ομορφιά για να επισκεφτείτε και να πάρετε μαθήματα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Απολαύστε το χωριό Νόστιμο, το χωριό που λάτρεψε ο Αλή Πασάς για το νόστιμο νερό του και έκτισε δίπλα στην πηγή, την παραθεριστική κατοικία του. Η πηγή αναβλύζει ακόμα το νόστιμο νερό της.

Πάρτε μια γεύση από το Βουτύρο και επισκεφτείτε το καλοδιατηρημένο χωριό με τα πέτρινα σπίτια, την πλακόστρωτη πλατεία και τη μαγευτική θέα.

Θαυμάστε μοναδική θέα της λίμνης Κρεμαστών από το χωριό Φιδάκια με τα πέτρινα σπίτια και τα καλντερίμια.

Δεχτείτε την πρόσκληση της φύσης σε γιορτή στο Μεγάλο Χωριό και καθίστε στην πλατεία του χωριού με το πλατάνι για να σας “σερβίρουν” όλη την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη και τις κορυφές του όρους Χελιδώνα. 

Επισκεφτείτε το διάσημο και ξεχωριστό το ατμοσφαιρικό Παλαιό Μικρό Χωριό αλλά και το Νέο Μικρό Χωριό. Εδώ “διατάζουν” τα έλατα, οι καστανιές, οι καρυδιές και οι βελανιδιές. Αναζητήστε τη λίμνη έξω από το χωριό και ταξιδέψτε στο χρόνο με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο.

Ανακαλύψτε το χωριό που πήρε το όνομά του από το κλάμα των κατοίκων για τις συνεχείς καταστροφές του τόπου τους, το Κλαυσί, εδώ υπάρχει ο ναός του Αγίου Λεωνίδη. Το μοναδικό μνημείο των παλαιοχριστιανικών χρόνων στην Ευρυτανία, που χρονολογείται τον 5-6ο αιώνα μ.Χ.

Γνωρίστε έναν Άγιο Νικόλαο όχι θαλασσινό αλλά ορεινό με κατακόκκινες στέγες, παραδοσιακά καφενεία, εκπληκτικές ταβέρνες και μια πάντα χιονισμένη πλατεία τον χειμώνα.

Κάντε μια στάση στη Μυρίκη και στη θέση Προφήτης Ηλίας, όπου βρίσκεται το ομώνυμο εξωκλήσι.

Αναζητήστε τη Δομνίστα, με τα άφθονα νερά και το κατάφυτο περιβάλλον, που πήρε το όνομά της από την Ντομνίστα, κόρη της αρχόντισσας Ντόμνας, από τον καιρό των Φράγκων ιπποτών. Από εδώ  τον Ιούνιο του 1942, ο Άρης Βελουχιώτης κήρυξε επίσημα , στην πλατεία του χωριού, τον ένοπλο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών.

Ψάξτε για τους Γοριανάδες το χωριό που κρύβεται ανάμεσα σε ένα δάσος από έλατα.

Διαπιστώστε και μόνοι σας που οφείλεται το όνομα του χωριού Καλλιθέα. Οφείλει το όνομά του στη θέα που προσφέρει προς την κοιλάδα του Καρπενησίου και στον ποταμό Καρπενησιώτη.

Γνωρίστε μερικά από τα παραδοσιακά χωριά του δήμου Καρπενησίου