ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ
Παλαιό και το Νέο Μικρό Χωριό

Οι «γείτονες» Παλαιό και Νέο Μικρό Χωριό βρίσκονται 13 και 10χλμ. αντίστοιχα από το Καρπενήσι στους πρόποδες του όρους Χελιδόνα. Πολλά σπίτια του Μικρού Χωριού καταστράφηκαν σε κατολίσθηση τον Ιανουάριο του 1963, όταν, μετά από 13 μερόνυχτα συνεχούς βροχόπτωσης, ένα μεγάλο κομμάτι από το βουνό «Κρι» αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε τα περισσότερα σπίτια, στοιχίζοντας τη ζωή δεκατριών χωριανών. Στην είσοδο του Παλαιού Μικρού Χωριού ο επισκέπτης θα συναντήσει σήμερα το Μνημείο των 13 θυμάτων. Όσα σπίτια γλίτωσαν ωστόσο είναι καλοδιατηρημένα.

…Αν ακολουθήσετε την χειρόγραφη επιγραφή και τον χωματόδρομο που υπάρχει δίπλα από το μνημείο θα οδηγηθείτε σε μια λίμνη που δημιουργήθηκε μετά το τραγικό αυτό συμβάν. Ιτιές και πλατάνια στολίζουν την όχθη της ενώ στα νερά της καθρεπτίζεται η ομορφιά της φύσης.

Εδώ ο τόπος ψιθυρίζει ασταμάτητα ιστορίες αναλλοίωτες στον χρόνο: Στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, σύμφωνα με την παράδοση, το 1823 προσευχήθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης πριν ξεκινήσει για την μάχη στο Κεφαλόβρυσο που του κόστισε τη ζωή. Έξω από το χωριό ο Βελουχιώτης έστησε ενέδρα στους Ιταλούς. Στην θέση Άνω Λογγοβές εκτέλεσαν οι Ιταλοί ως αντίποινα 13 ανθρώπους και σήμερα υπάρχει μνημείο.

Στολίδι του χωριού η πλατεία του με τις έξι αστείρευτες βρύσες και τον άγρυπνο φρουρό του χωριού, έναν πλάτανο που μετρά πάνω από δυο αιώνες ζωής.

Όταν επισκεφτείτε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, μην ξεχάσετε να παρατηρήσετε ότι τους αριθμούς στο ρολόι του καμπαναριού έχουν αντικαταστήσει τα γράμματα του ονόματος της κόρης του δωρητή, Ελένης Σιδέρη. Ξαποστάστε στον «γενναιόδωρο» περίβολο της εκκλησίας που κερνάει απλόχερα θέα από την Καλιακούδα, τον Καρπενησιώτη και το Βελούχι. Δίπλα βρίσκεται το παλιό ιστορικό σχολείο του Παλαιού Μικρού Χωριού, το οποίο στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο.

Δίκτυο μονοπατιών ξεκινά από το Παλαιό Μικρό Χωριό με τη πιο μακρινή διαδρομή να οδηγεί στην κορυφή της Χελιδόνας.

Οι καλοφαγάδες εδώ θα ευχαριστηθούν καλό και παραδοσιακό φαγητό. Εναλλακτικά μπορείτε να κατευθυνθείτε νότια στο χωριό Γάβρος, με τις ξακουστές ταβέρνες για να δοκιμάσουν πέστροφες ιχθυοτροφείου και ζουμερά κρεατικά.  Εδώ σταματούσαν μέχρι το ’70 οι προσκυνητές του Προυσού, προτού συνεχίσουν με μουλάρια ως το μοναστήρι.