ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις

Αυτός ο τόπος ο ξεχωριστός, που η φύση γιορτάζει κάθε μέρα, ξέρει να γλεντά, ξέρει να τιμά τις παραδόσεις του, την ιστορία του, τη ζωή την ίδια.

Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν πως να καλωσορίζουν όλες τις εποχές του χρόνου ξεχωριστά και τις αφορμές που εκείνες προσφέρουν για γλέντι και διασκέδαση.

Τα Χριστούγεννα ίσως είναι η πιο όμορφη εποχή να επισκεφτεί κανείς το Καρπενήσι. Εκτός από το ιδανικό σκηνικό, οι εκδηλώσεις του Δήμου πάντα κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις, ενισχύοντας το εορταστικό πνεύμα των ημερών τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών. Οι «Γιορτές Χειμώνα» αποτελούν μια σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Χριστουγέννων που περιλαμβάνουν βραδιές μουσικής, θεάτρου, street parties και χριστουγεννιάτικα παιδικά δρώμενα. Αγαπημένο έθιμο που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι η μαγική «Νύχτα των ευχών». Πάνω σε κάθε χάρτινο φαναράκι μικροί και μεγάλοι γράφουν την ευχή τους και ύστερα τα αφήνουν να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται. Το θέαμα ονειρικό, ο νυχτερινός ουρανός γεμίζει πολύχρωμα φανάρια, ανεκπλήρωτες ευχές, ανείπωτα όνειρα…

Κάθε χρόνο την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν στο Καρπενήσι οι «Ορεινές Απόκριες» και μαζί τους το κέφι, ο χορός, το ξεφάντωμα. Στα πλαίσια των αποκριάτικων δρώμενων αναβιώνουνε παραδοσιακά έθιμα όπως ο «Βλάχικος γάμος», την Καθαρά Δευτέρα. Την Καθαρά Δευτέρα είναι όλοι καλεσμένοι στο καθιερωμένο σαρακοστιανό γλέντι.

Από το 1964 και κάθε καλοκαίρι οι «Γιορτές Δάσους», υποδέχονται τους επισκέπτες του Καρπενησίου με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, βραδιές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, γαστρονομικές απολαύσεις και ένα πλήθος εκδηλώσεων πλαισιωμένα από την παράδοση, τα ήθη και έθιμα της περιοχής.

Στις 9 Αυγούστου, το Καρπενήσι τιμά τον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη διοργανώνοντας μία από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές και ιστορικές εκδηλώσεις του Δήμου τα «Μποτσάρεια».    

Οι πιο απολαυστικές γιορτές είναι οι «Γιορτές Γαστρονομίας» που λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις αρχές Μαΐου στο Κρίκελλο γίνεται η «Γιορτή Μανιταριού». Εκεί ο επισκέπτης μαθαίνει για τα είδη μανιταριών, ενώ οργανώνεται και εξόρμηση για τη συλλογή τους. Η γιορτή κλείνει με πρωτότυπα πιάτα που έχουν ως βάση τους μανιτάρια και άλλα τοπικά προϊόντα!  Η «Γιορτή Κάστανου» πραγματοποιείται στην Αγία Τριάδα τέλη Οκτώβρη και περιλαμβάνει πολλά ψητά κάστανα και μαγειρική με βάση το κάστανο συνοδεία τραγουδιού, χορού ακόμα και ζωντανής μουσικής.

Στη Δόμνιτσα γίνεται τον Νοέμβριο η «Γιορτή Τσίπουρου». Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία απόσταξης τσίπουρου, να γευτεί το παραδοσιακό ποτό και τοπικά εδέσματα. Ενώ περί τα τέλη Ιουλίου η Δημοτική Ενότητα Φουρνάς και η Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου μας ετοιμάζουν παραδοσιακές πίτες και παραδίδουν μαθήματα ανοίγματος φύλλου. Τέλος Ιουλίου ετοιμάζεται και η «Γιορτή της Πέστροφας» με τη βοήθεια του «Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας».  Όλα τα παραπάνω συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και ελληνικών χορών.