ΒΟΥΤΥΡΟ
Το Βουτύρο

Με συνοδοιπόρο τον ποταμό Καρπενησιώτη, ακολουθώντας τον δρόμο που τραβάει νότια από τις Κορυσχάδες, θα βρείτε ένα τα πιο γραφικά χωριά της Ευρυτανίας.

…Το Βουτύρο μικρό αλλά… “νόστιμο”, απέχει μόλις 7 χλμ. από το Καρπενήσι.

Ο μύθος θέλει να έχει πάρει το πρωτότυπο όνομά του, από κάποιον που κάποτε έφτιαχνε Βουτύρο τόσο νόστιμο που έκανε ξακουστό το χωριό.

Είναι ένας αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός, με σήμα κατατεθέν την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, την μεγαλύτερη του νομού. Πολύ συχνά οι επισκέπτες του τόπου επιλέγουν το χωρίο για τη διαμονή τους αφού διαθέτει πολύ φροντισμένους ξενώνες.

Επιβάλλεται επίσης και μια επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης, που στεγάζεται στο παλιό σχολείο και φιλοξενεί σχολικά αντικείμενα περασμένων δεκαετιών. Από εδώ θα αφήσετε τον δρόμο που οδηγεί μέσα από ένα μαγευτικό ελατόδασος  να σας «συστήσει» στο διπλανό χωριό Νόστιμο, όπου ξεχωρίζει ο παλιός νερόμυλος και το πέτρινο γεφύρι με την καμάρα.

Η περιοχή στα βορειοδυτικά του χωριού και μέχρι τους Κορυσχάδες και τη Μεσαμπελιά έχει χαρακτηριστεί ως μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Κορυσχάδων – Βουτύρου».