ΦΟΥΡΝΑ
Φουρνά

Η Φουρνά είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Καρπενησιού. Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών καθώς επίσης και στην προσωπικότητα και την πνευματικότητα των ντόπιων κατοίκων, ο ιερομόναχος, ιστοριογράφος και ζωγράφος, Διονύσιος ο εκ Φουρνά, ιδρύοντας το 1734 σχολή αγιογραφίας και γραμμάτων, από την οποία πέρασαν εξέχουσες προσωπικότητες.

Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού δεσπόζει ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον οποίο υπάρχει Εκκλησιαστικό Μουσείο με τις εικόνες του Διονυσίου του εκ Φουρνά.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής (1959) κοντά σε κατεστραμμένο ομώνυμο μοναστήρι. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία με την ομώνυμη εκκλησία υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Το Κειμηλιαρχείο Φουρνάς θα φιλοξενήσει τις εικόνες του Διονυσίου του εκ Φουρνά και άλλα σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια της περιοχής.

Στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Γυναικών όπου εκτίθενται εργόχειρα, είδη προικός, οικιακά σκεύη και εργαλεία.