ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Κορυσχάδες

Μόλις 6 χλμ. από το Καρπενήσι, στους αντάρτικους Κορυσχάδες θα γνωρίσετε μια άγνωστη πλευρά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

…Ο οικισμός έχει κριθεί διατηρητέος με τους νέους ξενώνες και τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά να συνυπάρχουν αρμονικά.

Απαραίτητη πρώτη στάση στο καφενείο των Κορυσχάδων. Εδώ δεσπόζει η φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη και πρωταγωνιστεί το τσίπουρο. Στη συνέχεια θα αναζητήσετε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης των Κορυσχάδων. Το Μουσείο έχει βρει στέγη, εκεί όπου κάποτε υπήρξε το αρχηγείο του Α.Βελουχιώτη. Στο παλιό δημοτικό σχολείο. Εδώ τον Μάιο του 1944 φιλοξενήθηκε η πρώτη συνέλευση του «Εθνικού Συμβουλίου» της Ελεύθερης Ελλάδας, που επικύρωσε τον διορισμό της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (Π.Ε.Ε.Α., της λεγόμενης «κυβέρνησης του βουνού» ως κυβέρνησης της Ελλάδας, προκειμένου να οργανώσει καλύτερα την αντίσταση κατά των κατακτητών).

Αξίζει επίσης να…

…Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία που στέκει εκεί από το 1865.

…Θαυμάσετε τα απομεινάρια αρχαίων τάφων και ίχνη ανεξερεύνητου φρουρίου που υπάρχουν στον απέναντι λόφο που ονομάζεται Παλαιόκαστρο.

…Κατευθυνθείτε νότια στην τοποθεσία Κουμάσια, όπου βρίσκεται ένα μοναστήρι της Παναγίας, του 17ου αιώνα.

…Ανακαλύψετε 1 χλμ. πριν τις Κορυσχάδες, το σχετικά άγνωστο δάσος των Γοριανάδων, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο του ομώνυμου χωριού.