ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΒΡΑΧΑΣ
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βράχας

Βόρεια του χωριού Βράχα μέσα στη στοργική αγκαλιά των βελανιδιών βρίσκεται η σπουδαία ιστορική Μονή και σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της Ευρυτανίας που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Γνώρισε μέρες ακμής και είχε σπουδαίο ρόλο την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Απέκτησε μεγάλη περιουσία και μπορούσε να υπερηφανεύεται για την πλούσια βιβλιοθήκη της καθώς και για το σχολείο που είχε στην κτήση της.

…Την περίοδο της επανάστασης, αποτέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο και το όνομά της συνδέθηκε με τη δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Τα χρόνια όμως που ακολούθησαν από τότε την περίμεναν καταστροφές. Διατηρούνται ως τις μέρες μας μόνο το καθολικό από τα κτίσματα της Μονής, με αξιόλογες τοιχογραφίες, το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και σπουδαίες φορητές εικόνες. Επίσης λέγεται ότι σε κάποιους τοίχους του ναού υπήρχαν και υπογραφές σημαντικών αγωνιστών της επανάστασης, μαζί και αυτή του Καραϊσκάκη, οι οποίες όμως σκεπάστηκαν με χρώμα κατά τη δεκαετία του 1930.

Με απόφαση του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.Γεωργίου, από το 2017 η Μονή μετατράπηκε σε γυναικεία και από τότε διακονούν εκεί δυο μοναχές. Ωστόσο έχουν γίνει ενέργειες και δραστικές κινήσεις ώστε να έρθει μια νέα εποχή για τη Μονή και να κατασκευαστούν κελιά για μοναχές. Η αποπεράτωση των κελιών αποτελεί όνειρο και στόχος ετών ελπίζοντας σε μια νέα πνοή για το Μοναστήρι.