Scroll Top
ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ
Μονή Προυσού

Θα τη βρείτε μετά το Γάβρο και αφού περάσετε στη θέση Κλειδί από ένα τόσο στενό πέρασμα μέσα από το βουνό, που τα αυτοκίνητα σχεδόν «χαϊδεύουν» τον βράχο.

…Παρατηρήστε λίγα μέτρα μετά, και πάνω δεξιά στην βουνοπλαγιά για να δείτε το «Τύπωμα», μια τρύπα στον ορεινό όγκο, που λέγεται ότι άνοιξε η Παναγία, στο δρόμο της για τη Μονή Προυσού.

Παρακάτω, από την Καρίτσα, ξεκινάει το φαράγγι του Βόθωνα, που καταλήγει στον Καρπενησιώτη.  Εδώ θα λάβετε μέρος σε μια γιορτή της φύσης με πλατάνια, λίμνες και καταρράκτες εξοπλισμένους με βύσματα για αναρρίχηση. Λίγο μετά την Καρίτσα, 20 χλμ. μετά το Καρπενήσι, θα δείτε 7 σημάδια από λευκό μάρμαρο στον βράχο, που ονομάζονται «Πατήματα της Παναγίας» και λέγεται ότι είναι τα ίχνη που άφησε η Παναγία πηγαίνοντας στον Προυσό.

Το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί είναι γεμάτο από κάθε λογής αφιερώματα.  Εκεί που «σταμάτησε το περπάτημα» η Παναγία, στην Μονή Προυσού ή Παναγία Προυσιώτισσα, 30 περίπου χλμ. από το Καρπενήσι, βρέθηκε σε ένα σπήλαιο η εικόνα της, που ταξίδεψε στην Ελλάδα από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Εκεί χτίστηκε το παρεκκλήσι που φιλοξενεί σήμερα τη θαυματουργή εικόνα. Αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά και είναι επενδυμένη με ασημένιο κάλυμμα που λέγεται ότι δώρισε στη Μονή ο Γ.Καραϊσκάκης, αφού έμεινε εκεί 6 μήνες, αναρρώνοντας από τραυματισμό σε μάχη του 1823.  Γύρω από το παρεκκλήσι, στο χείλος της χαράδρας του Προυσιώτη αναπτύχθηκε το Μοναστήρι που εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Στερεάς Ελλάδας.

Στο μουσείο που φιλοξενείται στο μοναστήρι θα θαυμάσετε όχι μόνο ιερά κειμήλια, αλλά και το σπαθί, το φέσι και την κουμπούρα του Καραϊσκάκη.  

Ο τετραώροφος πύργος που βρίσκεται στον απέναντι λόφο, είναι αδύνατο να μην τραβήξει την προσοχή σας. Μαζί φυσικά και το κτίριο της Σχολής Ελληνικών Γραμμάτων, όπου δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Οι δύο πετρόκτιστοι πύργοι με πολεμίστρες που σώζονται πάνω από τη Μονή, ονομάζονται Πύργοι του Καραϊσκάκη.

Η μονή διαθέτει εκτός των άλλων ξενώνες για τους επισκέπτες.