ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ
Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας!

Η λίμνη των Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας τους οποίους ενώνει η εντυπωσιακή γέφυρα της Επισκοπής.

…Η ατέρμονη ομορφιά της απλώνεται σε 81 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δημιουργήθηκε το 1965, όταν κατασκευάστηκε ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης, των Κρεμαστών, που έσμιξε τα νερά των ποταμών Αγραφιώτη, Αχελώου, Ταυρωπού και Τρικεριώτη.

Αν και για την κατασκευή της «θυσιάστηκαν» και στη συνέχεια βυθίστηκαν σταδιακά 20 χωριά, αποτελεί ζωντανή απόδειξη πως αν και ο άνθρωπος δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη φύση, αν το κάνει με τον μέγιστο, καθολικό και απόλυτο σεβασμό, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Έτσι η λίμνη είναι  η καθαρότερη στην Ελλάδα, και οι όχθες της αποτελούν φιλόξενους «οικοδεσπότες» απειλούμενων και σπάνιων ειδών όπως η βίδρα, ο λύκος, ο χρυσαετός, η νανονυχτερίδα κ.ά. Η περιοχή είναι φυσικά ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000.

Οι πτυχώσεις στα τοιχώματά της, αν και υποδεικνύουν μείωση της στάθμης της, μοιάζουν σαν να δημιουργήθηκαν από χέρι μεταϊμπρεσιονιστή ζωγράφου. Στο βυθό της λίμνης «κοιμούνται» καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πηγές, εκκλησίες, όπως της Επισκοπής, ηλικίας 1300 ετών περίπου αλλά και χωριά, που είτε βυθίστηκαν είτε καταστράφηκαν από τους σεισμούς που συνόδεψαν τη δημιουργία της. Το μόνο που αντιστάθηκε επίμονα στο έντονο φλερτ του βυθού είναι το θρυλικό μονότοξο γεφύρι του Μανώλη, που στέκεται ακόμα, παρά το γεγονός ότι «εκτίσθη το 1659», όπως αναφέρει εντοιχισμένη επιγραφή. Βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Αγραφιώτη, μετά το χωριό Κρέντη (42 χλμ. από το Καρπενήσι) και μπορεί ανά περιόδους να βυθίζεται ολόκληρο, αλλά κάθε φορά αναδύεται περήφανο που, αν και λαβωμένο, νίκησε για άλλη μία χρονιά τη δύναμη της λίμνης.