ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας

Σαν άξονας στο κέντρο του Καρπενησίου, ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Τριάδας, βρίσκεται εκεί από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Πρόκειται για σπουδαίο έργο του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού που, ανάμεσα σε άλλα μεγάλα έργα που έκανε για την περιοχή, αξιοποίησε την μικρή εκκλησία που υπήρχε τότε στην θέση του Ιερού Ναού δίνοντας τη σημερινή μορφή της, αφουγκράζοντας την ανάγκη των πιστών. Έτσι χτίστηκε μια μεγαλύτερη εκκλησία στα πρότυπα μάλιστα των βασιλικών της Κωνσταντινούπολης.

Πάνω από την κεντρική πύλη του ναού υπάρχει ανάγλυφη επιγραφή η οποία αναφέρει:

"ΘΕΑΡΧΙΚΗ ΤΡΙΑΔΙ ΗΣ ΘΡΟΝΟΣ ΠΟΛΟΣ ΚΑΝ ΓΗ ΝΑΟΝ ΤΕΤΕΥΧΕ ΠΙΣΤΩΝ Η ΠΟΛΙΣ ΠΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΕΙΣ ΟΝ ΕΙΣΙΩΝ ΠΟΛΛΩ ΔΕΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΣΤΡΑΦΘΗΤΙ ΤΡΙΣΙΝ ΗΛΙΟΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΣΣΟΦΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΘΕΑΡΧΙΑΣ"

Το οποίο σημαίνει:

“ΣΤΗ ΘΕΑΡΧΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΣΤΗ ΓΗ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΕΧΕΙ ΧΤΙΣΕΙ ΝΑΟ. ΚΑΘΕ ΠΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΕΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΑΣ ΦΩΤΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΗΛΙΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΘΕΟΤΗΤΑΣ”

Στα γρανάζια του χρόνου σημειώθηκαν μαύρες μέρες στην ιστορία του ναού, γνωρίζοντας πολλές καταστροφές από τους Τούρκους. Καταστράφηκε το 1684, για να επισκευαστεί στο 1693 από τον Λυμπεράκη Γερακάρη. Στη συνέχεια γνώρισε την ολική καταστροφή το 1756, που έμεινε στην ιστορία ως η «Χαλασιά του Καρπενησίου», πενθώντας παράλληλα τη πλούσια βιβλιοθήκη του. Στην πορεία το 1821 συνάντησε την οργή των Τούρκων και πυρπολήθηκε μαζί με τις υπόλοιπες εκκλησίες της πόλης. Τη σημερινή μορφή του την πήρε το 1960 και από τότε αγέρωχος στέκει να καλοδέχεται τους πιστούς και να γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.