ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΑΥΡΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ
Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς

Στη σκιά του πιο γνωστού φαραγγιού της περιοχής, αυτό του “Πάντα Βρέχει», το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το πρώτο, κλέβοντας την παράσταση, αλλά θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια όχι μόνο της κεντρικής Ελλάδας αλλά ολόκληρης της χώρας.

…Βρίσκεται δυο χιλιόμετρα από το χωριό Προυσός. Σημείο εκκίνησης  η γραφική πέτρινη βρύση στη γέφυρα Προυσού- Τόρνου.

Ακολουθώντας το σηματοδοτούμενο μονοπάτι και το ανηφορικό αλλά ελατοντυμένο δρόμο θα οδηγηθείτε σε ένα τοπίο απείρου κάλλους. Γραφικά ξύλινα γεφυράκια, καταρράκτες , λιμνούλες, ιτιές και πλατάνια πλαισιώνουν τη Μαύρη Σπηλιά.

Για τους πιο τολμηρούς από τη σπηλιά ξεκινάει μονοπάτι από σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα στο τοίχωμα του βράχου του φαραγγιού. Το μοναδικό μονοπάτι via ferrata (όπως συνηθίζονται να λέγονται αυτού του  είδους τα μονοπάτια) της Ελλάδας. 

Η κατάφυτη αγκαλιά της Μαύρης Σπηλιάς με τη σταθερή θερμοκρασία και την τέλεια οπτική αποτέλεσε κρησφύγετο των κατοίκων και των ανταρτών,  επί Τουρκοκρατίας αλλά και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπως μαρτυρά και το μισογκρεμισμένο οχυρωματικό κτίσμα στην είσοδό της.