Δημοτική Ενότητα Δομνίστας
Δημοτική Ενότητα Δομνίστας

Η Δημοτική Ενότητα Δομνίστας βρίσκεται νοτιοανατολικά του νομού Ευρυτανίας, είναι μια ορεινή δημοτική ενότητα και αποτελείται από τα εξής δημοτικά διαμερίσματα: Δ.δ. Κρικέλλου,  Δ.δ. Άμπλιανης, Δ.δ. Δομνίστης, Δ.δ. Μεσοκώμης, Δ.δ. Ροσκάς, Δ.δ. Στάβλων, Δ.δ. Ψιανών. Στην περιφέρειά του ανήκει το πασίγνωστο φαράγγι «Πάντα Βρέχει» αλλά και ένας πλούτος σπουδαίων σημείων που περιμένουν να τα κατακτήσετε. Αναζητήστε κάθε χωριό ξεχωριστά και ανακαλύψτε τα μυστικά τους.

Στη Δημοτική Ενότητα Δομνίστας…

…Θα πιείτε δροσερό νερό από τις 7 βρύσες, στην κεντρική πλατεία του καταπράσινου Κρίκελλου με την καθεδρική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, για να συνεχίσετε για την ιστορική Δομνίστα και θα αφήσετε το μουσείο του χωριού να μοιραστεί μαζί σας σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας της περιοχής.

…Θα γνωρίσετε το χωριό Άμπλιανη για να χορέψετε στην πλακοστρωμένη πλατεία του «Στέγκου», όπου κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής τελείται ο ομώνυμος τοπικός χορός που δεν χορεύεται πουθενά αλλού.

…Θα ταλαντευτείτε για τον αν το χωριό Στάβλοι πήρε το όνομα του επειδή εικάζεται ότι στην περιοχή βρίσκονταν τα ανάκτορα και οι στάβλοι του μυθικού βασιλιά , ο οποίος έδωσε και το όνομά του στην Ευρυτανία, ή γιατί στην περιοχή βρίσκονταν οι στάβλοι της βασίλισσας των Φράγκων ιπποτών.

…Θα θαυμάσετε τον επιβλητικό ναό της Παναγίας στη Μεσοκώμη, μια εκκλησία που μοιάζει να ψάχνει από το 1911 να βρει τη θέση της σε τούτον εδώ το τόπο. Λίγο μεγαλύτερη από όλες όσες έχετε δει στις γύρω περιοχές, με έναν ρυθμό ασυνήθιστο για αυτά τα μέρη…

…Θα τολμήσετε να ακολουθήσετε το αναξιοποίητο μονοπάτι του «Κωλουγλέπ», ανατολικά του χωριού Ροσκά. Το μονοπάτι συνδέει το χωριό με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής.

…Θα αναζητήσετε το «Κτίσμα», ανατολικά του χωριού Ψιανών, όπου σώζονται τείχη με πελώριες πέτρες που προϋποθέτουν την ύπαρξη ισχυρού φρουρίου μεσολιθικής εποχής.