Δημοτική Ενότητα Φουρνάς
Δημοτική Ενότητα Φουρνάς
Η Δημοτική Ενότητα Φουρνάς, βρίσκεται στα βορειανατολικά του νομού Ευρυτανίας, είναι ορεινός Δήμος και αποτελείται από τα εξής δημοτικά διαμερίσματα: Δ.δ. Φουρνάς, Δ.δ. Βράχας, Δ.δ. Κλειστού.

Στη Δημοτική Ενότητα Φουρνάς…

…Θα βρεθείτε στο σημείο συνάντησης των χειμάρρων Αφωρισμένα, Μαυρομύτη και Παλιότουρνος, οι οποίοι σχηματίζουν στο αυθεντικά όμορφο χωριό Φουρνά, τον Φουρνιώτικο ποταμό.

…Θα συναντηθείτε στο γραφικό χωριό Βράχα, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τις πολλές βρύσες και με το σημαντικό θρησκευτικό μνημείο, την ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, που υπήρξε καταφύγιο και ορμητήριο των Ελλήνων την περίοδο της επανάστασης του 1821. Από αυτό το σημείο θα  ανακαλύψετε και το φαράγγι της Τσούκας.

…Θα μάθετε πως η πατρίδα του νεομάρτυρα Αγίου Κυπριανού, είναι το χωριό Κλειστό, και θα αναζητήσετε το φερώνυμο ναό του Αγίου. Λίγα μέτρα πριν απ’ τη διασταύρωση: Μαυρόλογγο – Σαραντάπορο – Καρδίτσα αλλά και προς Μολόχα – Απιδιά – Καρδίτσα, θα ξαποστάσετε στο «Σπίτι του Διαβάτη». Πρόκειται για κτίσμα, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, όπου ο περαστικό ή ο ταξιδιώτης όχι μόνο μπορεί να ξεκουραστεί αλλά και να διανυκτερεύσει. Αποτελεί έργο με δαπάνες του εκ Κοριτσά καταγόμενου, Νικολάου Φλωράκη. Ο τόπος εδώ έχει και άλλα να προσφέρει όπως: την όμορφη πλατεία του Μεσοχωρίου, τον επιβλητικό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Κορίτσα, το περικυκλωμένο από έλατα και κερασιές χωριό Μαυρόλογγος που προσφέρει απλόχερα θέα των αγραφιώτικων βουνών, τον οικισμό του Πλατάνου με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου να δεσπόζει στο κέντρο του.

Το Κειμηλιαρχείο Φουρνάς όπου θα φιλοξενήσει τις εικόνες του Διονυσίου του εκ Φουρνά, το Λαογραφικό Μουσείο στην πλατεία της Φουρνάς του Συλλόγου Γυναικών και το Πολιτιστικό Κέντρο στη Βράχα.