Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς
Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς

Η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς βρίσκεται νότια του νομού Ευρυτανίας, είναι ημιορείνος δήμος και αποτελείται από τα εξής δημοτικά διαμερίσματα: Δ.δ. Μεγάλου Χωρίου, Δ.δ. Ανιάδας, Δ.δ. Δερματίου, Δ.δ. Καρίτσης Καρπενησίου, Δ.δ. ΚλαυσίουΔ.δ. Μικρού Χωρίου, Δ.δ. Μουζίλου, Δ.δ. Νοστίμου, Δ.δ. Συγκρέλλου, Δ.δ. Χελιδόνος.

Οι επιλογές στη Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς είναι πολλές και η μια πιο ωραία από την άλλη. Εδώ θα…

…Θα ξαποστάσετε στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού και θα απολαύσετε τη θέα του Καρπενησιώτη ποταμού και των κορυφών της Χελιδόνας, πριν επισκεφτείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

…Θα διασχίσετε το περίφημο πέτρινο τοξωτό γεφύρι, που κατασκευάστηκε στα χρόνια του Αλή Πασά, στο χωριό Γάβρος που οφείλει το όνομά του από το δέντρο Γάβρος που βρίσκεται παντού στην περιοχή. Εδώ σταματούσαν μέχρι το ’70 οι προσκυνητές του Προυσού, προτού συνεχίσουν με μουλάρια ως το μοναστήρι.

… Θα ψάξετε για τη συμβολή του Καρπενησιώτη ποταμού με τον Κρικελιώτη, νότια του χωριού Δερμάτι. Αν κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά θα συναντήσετε το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς.

…Θα εξερευνήσετε το φαράγγι του Βόθωνα, στο χωριό Καρίτσα και θα ανακαλύψετε το μονότοξο γεφύρι της που στηρίζεται στα κάθετα βράχια του Καρπενησιώτη.

…Θα θαυμάσετε στο Κλαυσί το μοναδικό μνημείο των παλαιοχριστιανικών χρόνων στην Ευρυτανία που χρονολογείται τον 5-6ο αιώνα μ.Χ., το Ναό του Αγίου Λεωνίδη. Στα απομεινάρια του ναού ξεχωρίζει το ψηφιδωτό δάπεδο, με την εξαιρετική χαμοκέντηση.

…Θα αφουγκραστείτε ιστορίες αναλλοίωτες στον χρόνο, στο Παλιό και στο Νέο Μικρό Χωριό: στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, σύμφωνα με την παράδοση, το 1823 προσευχήθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης πριν ξεκινήσει για τη μάχη στο Κεφαλόβρυσο που του κόστισε τη ζωή, έξω από το χωριό ο Βελουχιώτης έστησε ενέδρα στους Ιταλούς, στην θέση Άνω Λογγοβές εκτέλεσαν οι Ιταλοί ως αντίποινα 13 ανθρώπους όπου σήμερα υπάρχει μνημείο.

…Θα γευτείτε τις ομορφιές του χωριού Νόστιμο. Σερβίρει γραφικά τοπία πνιγμένα στα έλατα.